top of page

Balans opmaken

Bijgewerkt op: 15 dec. 2022

“Het leven vliegt voorbij!”, hoor ik vaak om mij heen. Misschien herken je dat ook wel: alweer een week voorbij! Je hebt geen tijd gehad om te sporten, op te ruimen, te ontspannen, bij je vriend(in) langs te gaan en nog veel meer andere dingen die jij je wel had voorgenomen.


Vaak weet je niet eens meer wat je gedaan hebt met al je tijd. Dat zal best veel zijn, als je daar even bij stilstaat. Als je daar al even bij stilstaat. Hoe doe je dat ook alweer, stilstaan bij…?


Makkelijk gezegd, best moeilijk om vorm te geven. Maar, heel erg de moeite waard!


Balans opmaken, blogartikel

Oogsten

Zelf maak ik wekelijks en maandelijks de balans op. Opvallend: ik ontdek altijd meer dan ik dacht te hebben gedaan. Elke week, meestal op zondag, kijk ik vooruit. Ik bekijk mijn agenda om overzicht te hebben op wat komen gaat. Is het een overvolle week, dan blokkeer ik meteen tijd om ‘bij te werken’ of bij te komen.


Terugkijken

Aan het begin van elke maand kijk ik terug naar de vorige maand. Ik open mijn agenda en kijk per dag terug wat ik gedaan heb. Ik schrijf de resultaten ‘de oogst’ van de maand op in een mooi notitieboekje. Dat zijn bijvoorbeeld de successen en de concrete resultaten die ik behaalde en de afspraken (voor werk en privé) die ik had met bijzonderheden. Mijn ervaring is dat ik altijd meer heb gedaan dan ik dacht en dat ik zo ook snel zicht heb op wat de komende maand aandacht nodig heeft.


Vragen die daarbij helpen zijn:


  • Wat waren de successen en concrete resultaten?

  • Wat gaf energie en wat niet?

  • Hoe was de balans werk/privé? Wil je daar iets aan veranderen? Zo ja, verander een ding tegelijk.

  • Waar ligt mijn focus voor de komende maand?

  • Is er voldoende tijd voor ontspanning of moet ik die bewust inplannen?


Veel succes! Ik ben benieuwd wat het je zal brengen.

Comments


bottom of page