top of page
Foto van schrijverMiriam Jonker

Grenzen stellen

Nee zeggen en ja doen…


Een to-do-lijst die alsmaar langer wordt, een mailbox vol ongeopende berichten en deadlines die sneller naderen dan jij ze aankan. Herkenbaar?


Je hebt structureel teveel werk. Je verzamelt moed om dit met de leidinggevende te bespreken. Je leidinggevende is van mening dat je een goede en zeer gewaardeerde kracht bent, waar het bedrijf zuinig op wil zijn.


Welke taken kun je afstoten is de vraag. Afstoten? Dat is lastig voor je, want je bent een serieuze medewerker met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Met een diepe zucht maak je afspraken over wat je niet meer zal doen. Die afspraken deel je met je collega’s.


Even zorgt het gesprek voor opluchting: in de praktijk begint het al vrij snel weer te knagen. Er is niet veel veranderd; collega’s komen nog altijd met vragen. Collegiaal als je bent neem je hier tijd voor.

Je wijst ze de weg, geeft antwoord op vragen en pakt kleine klusjes zelf op. “Ach, ik kan het sneller zelf doen, dan dat ik het aan een ander heb uitgelegd’’, denk je dan. Ook al voelt het niet goed. Nog steeds herkenbaar?


Op de lange termijn gaat dit niet goed. De werkdruk blijft ongekend hoog. Je teleurstelling is groot, omdat het gesprek met je leidinggevende geen effect gehad heeft.


Waar gaat het mis?


Ogenschijnlijk trek je een grens en geef je aan wat je niet meer doet. In de praktijk geef je antwoord op vragen, wijs je de weg en pak je zelfs kleine klusjes op in de projecten, die je afgestoten hebt.


Dat is erg makkelijk voor je collega’s en tegelijkertijd ook zeer verwarrend. Dat je niets meer zou doen in het project, zullen ze na 2 of 3 keer goed geholpen te zijn snel vergeten. Dat krijg je als je nee zegt en ja doet.


Tips


Maak heldere afspraken over de overdracht van je werk. Welk deel doe je nog wel en voor welk deel is vanaf nu een ander verantwoordelijk? Communiceer met alle betrokkenen. Wie is vanaf nu verantwoordelijk en op welke manier kunnen je collega’s hem het best bereiken?


Het maken van deze heldere afspraken vraagt om een tijdsinvestering: het levert veel duidelijkheid op, voorkomt vragen en ergernissen.


Vraag hulp aan je collega’s. Leg uit dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven en dat je hun support nodig hebt om die te bewaken.


Vergeet ook niet om de oorzaak van het teveel aan werk aan te pakken. Onderzoek in een vervolgafspraak met je leidinggevende waar de kansen liggen om structurele oplossingen te zoeken als dat nodig is.


Grenzen stellen; het blijft lastig. Maar één ding is zeker: oefening baart kunst.

Comments


bottom of page